* Dicatat Oleh: Bicara Marhaen | 01:32:11 | 17042012
PENDAHULUAN
Pemakanan merangkumi hubungan makanan dengan kesejahteraan (kesihatan) tubuh manusia,
termasuklah metabolisme makanan, nilai pemakanan sesuatu jenis makanan,
keperluan makanan daripada segi kualitatif dan kuantitatif pada peringkat umur
dan tahap perkembangan yang berbeza untuk memenuhi keperluan perubahan
fisiologi dan aktiviti, perubahan dalam keperluan nutrien dan makanan yang
mengiringinya atau mencegah penyakit dan faktor-faktor sosio ekonomi, psikologi,
sosial dan juga budaya yang mempengaruhi pemilihan dan pengambilan makanan.
Menurut
Coralie Mathews ( 2001) kesihatan kanak-kanak ialah kesihatan yang merujuk
kepada keadaan fizikal, mental, rohani dan keadaan sosial sekitar kanak-kanak,
ahli keluarga mereka dan seluruh ahli masyarakat;
“
Health includes the physical, mental, spiritual and social wellbeing of
children, their families and the whole community.”
Menurut
Prof. Madya Dr. Mohd Nasir Hashim (1992), cara terbaik amalan pemakanan ialah
dengan memastikan makanan seimbang diperolehi ketika bersarapan, makan tengah
hari dan makan malam, ia juga penting untuk membolehkan pelajar menghadapi
detik penting iaitu mengulangkaji, tubuh yang sihat, tidur yang cukup dan persekitaran
yang menggalakkan pembelajaran iaitu faktor-faktor yang mempengaruhi pencapaian
pelajar dalam sesuatu peperiksaan. Menurut beliau lagi seseorang perlu memastikan
bahawa mereka mendapat bekalan makanan yang mencukupi daripada kumpulan
vitamin, karbohidrat, protein dan zat besi. Karbohidrat diperlukan kerana ia menjadi
sumber tenaga, manakala protein diperlukan kerana ia membantu pembinaan tubuh
dan otot. Vitamin pula berperanan sebagai nutrien yang mencegah penyakit dan membantu
kesempurnaan perjalanan metabolisme dalam badan. Zat besi penting untuk pembentukkan
enzim kerana ia menjadi pemangkin untuk menggalakkan perubahan satu bahan kimia
ke peringkat yang lain.
Bekas Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Profesor Diraja Ungku Aziz (1999) pula berkata, selain faktor pemakanan, kurangnya keazaman berfikir merupakan kelemahan pelajar Melayu dalam mencapai kecemerlangan akademik, tambah beliau lagi;
“
pemakanan bukan faktor utama kerana badan yang sihat, besar berotot tidak semestinya
otak cergas dan pandai, untuk jadi pandai ada benda yang kita kena buat dan
kena makan”.
Amalan
pemakanan yang sihat amat penting bagi membantu mencegah terjadinya penyakit-penyakit
yang kronik kerana pengambilan makanan yang berkualiti dapat menghasilkan
perkembangan sepenuhnya, meningkatkan tahap keupayaan mental dan fizikal serta
memberi rintangan terhadap penyakit di samping tidak mempercepatkan proses
penuaan.
Rancangan
Makanan Tambahan (RMT) yang sedang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah di
seluruh Malaysia pada hari ini merupakan salah satu usaha murni pihak
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dalam membantu meningkatkan taraf pemakanan
dan kesihatan pelajar-pelajar sekolah rendah. Rancangan ini bertujuan untuk memberi
makanan percuma kepada pelajar-pelajar sekolah rendah terutamanya dari luar bandar
dan dari golongan berpendapatan rendah secara imbuhan. Rancangan ini buat sementara
waktu adalah untuk memperbaiki taraf pemakanan dan kesihatan mereka sebagai
satu usaha yang selaras dengan Dasar Pembangunan Negara. Menurut Aziz Ibrahim
(1997) dalam Buletin Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), rancangan ini sebenarnya
tidak bermaksud untuk mengambil alih tugas ibu bapa dalam memberi makanan
kepada anak-anak mereka tetapi ianya adalah sekadar membekalkan 25% hingga 33%
daripada keperluan kalori harian kanak-kanak tersebut (http://ilmusvr:imr.gov.my, 20 Ogos 2007).
Kementerian
Pelajaran Malaysia telah mengendalikan pelbagai program untuk membantu murid
mencapai satu tahap kecemerlangan dalam mengikuti pelajaran dengan lancar dan
berkesan. Antara program utama yang telah dilancarkan ialah program Rancangan
Makanan Tambahan (RMT). Program RMT diwujudkan untuk membantu para murid yang
berasal dari keluarga miskin atau kurang berkemampuan untuk menikmati makanan
tambahan secara imbuhan sebanyak 25%-33% daripada keperluan harian seorang
murid. Rancangan ini merupakan satu usaha yang bersepadu dan selaras dengan
usaha-usaha lain yang berkaitan dengan kesihatan murid sekolah.
DEFINISI KONSEP
Rancangan Makanan Tambahan bermaksud
memberi makanan tambahan secara imbuhan sebanyak 25% - 30% daripada keperluan
harian pelajar. Program Rancangan Makanan Tambahan dilaksanakan bertujuan membantu
meningkatkan taraf pemakanan serta kesihatan seseorang murid sekolah rendah
daripada kalangan keluarga yang miskin. Dalam Laporan Jawatankuasa Kabinet
Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran 1979, program Rancangan Makanan Tambahan
pada asalnya dikendalikan oleh Jabatan Perdana Menteri sebelum diperluaskan
pelaksanaannya menurut pengesyoran dalam laporan tersebut kepada Kementerian
Pendidikan Malaysia.
PROGRAM RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN
Kementerian Pelajaran Malaysia telah
mengambil daya usaha mengadakan program RMT di sekolah untuk membantu murid
dari golongan tersebut agar mereka turut mendapat bekalan tenaga yang
diperlukan untuk meneruskan persekolahan dengan penuh ceria dan bermakna.
Pemberian makanan tambahan merupakan faktor utama yang boleh meninggalkan kesan
yang mendalam terhadap pengambilan makanan seimbang kekal dalam ingatan murid.
Oleh itu, guru yang dipilih sebagai ahli jawatankuasa RMT perlu mempunyai ilmu
dan persediaan yang lengkap, mencukupi dan sesuai dalam mengurus program RMT
dengan berkesan di sekolah masing-masing.
Keutamaan program RMT disasarkan kepada
murid sekolah rendah yang berasal daripada golongan keluarga miskin yang
berpendapatan di bawah RM400.00 sebulan. Walau bagaimanapun, bantuan ini turut
mensasarkan murid yang mengalami malnutrisi dengan pengesanan dan pengesahan
pegawai perubatan yang bertauliah. Di samping itu, peluang yang sama turut
diberikan kepada murid yang tinggal jauh dari sekolah untuk dipertimbangkan
menyertai program RMT jika keadaan kewangan mengizinkan (Kementerian Pelajaran,
2005).
Perlaksanaan program RMT di sekolah merupakan
makanan tambahan kepada murid sasaran yang membekalkan 25% hingga 33% jumlah
keperluan harian dari segi taraf pemakanan murid. Perlaksanaannya mengambil
kira faktor salah pemakanan, serangan penyakit, masalah pertumbuhan badan,
pencapaian pelajaran serta kelakuan penyesuaian diri (Kementerian Pelajaran,
2005).
Kementerian Pelajaran Malaysia membelanjakan kira-kira
RM200 juta setahun untuk menjalankan program RMT di sekolah-sekolah rendah
seluruh negara. Melalui program ini, setiap murid yang tersenarai dalam program
RMT diberi bantuan dalam bentuk makanan dengan kadar RM 1.20 sehari bagi
sekolah di Semenanjung Malaysia, dan RM1.35 sehari bagi sekolah di Sarawak,
Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan (Kementerian Pelajaran, 2005).
Pemakanan memberi kesan ke atas
fizikal, dan mental pelajar. Apabila pelajar dapat menumpukan perhatian di
dalam kelas, tahap kefahaman mereka akan meningkat dan ini akan memberi kesan
peningkatan prestasi mereka dalam pelajaran. Pelaksanaan pengambilan makanan
yang berkhasiat banyak membantu murid lebih bersedia untuk belajar dengan lebih
sempurna. Bagi pelajar yang kurang bernasib baik, amalan pemakanan harian
mereka seringkali tidak sempurna, malah pengambilan sarapan sebelum ke sekolah
juga tidak mungkin berlaku. Oleh kerana itu, Kementerian Pelajaran Malaysia
telah mengambil daya usaha mengadakan program RMT di sekolah untuk membantu
murid dari golongan tersebut agar mereka turut mendapat bekalan tenaga yang
diperlukan untuk meneruskan persekolahan dengan penuh ceria dan bermakna.
Pemberian makanan tambahan merupakan faktor utama yang boleh meninggalkan kesan
yang mendalam terhadap pengambilan makanan seimbang kekal dalam ingatan murid.
Program RMT adalah untuk memberi
makanan tambahan kepada murid sekolah rendah, namun terdapat objektif khusus
RMT, iaitu;
- 1. Memberi makanan tambahan berzat dan seimbang kepada murid yang berkenaan.
- 2. Menyelenggarakan program pendidikan kesihatan dan pemakanan di sekolah.
- 3. Memupuk budaya sopan santun, disiplin, timbang rasa serta pelaksanaan-pelaksanaan yang diingini berkaitan dengan kebersihan diri, kebersihan makanan dan kebersihan alam sekitar.
- 4. Menggalakkan penglibatan dan penyertaan masyarakat dalam usaha sekolah.
Perakuan Laporan Jawatankuasa
Kabinet 1979 telah memperakukan bahawa Rancangan Pelaksanaan Pemakanan dan
Pemakanan dapat menghasilkan peningkatan taraf kesihatan umum, pertumbuhan
tubuh badan yang tidak terencat, pengurangan serangan penyakit dan pertambahan
daya pembelajaran murid. Ini telah mendorong Kementerian Pelajaran Malaysia
meneruskan program Rancangan Amalan Makanan dan Pemakanan (AMP) dan khususnya
RMT, disamping memperbaiki segala kelemahan yang mungkin berlaku (Kementerian
Pelajaran, 2005).
Terdapat beberapa kajian yang dibuat
sebelum ini telah membuktikan hubungan yang positif di antara pemakanan dan
perkembangan diri kanak-kanak terutama terhadap fungsi otak. Kajian terhadap kesan
pemakanan pada fungsi otak kanak-kanak dan remaja menunjukkan pemakanan yang
seimbang mempunyai kesan yang mendalam terhadap otak. Pengambilan protein, zat
besi, iodin dan pengambilan sarapan pagi mempunyai kesan terhadap pembelajaran
kanak-kanak dan tingkah laku. Pemakanan seperti asid lemak, mineral dan vitamin
adalah penting dan turut dikesan mempunyai kaitan serta kesan terhadap fungsi
otak. Pengambilan sarapan dapat meningkatkan kesan terhadap daya pembelajaran
kanak-kanak. Memenuhi keperluan nutrisi sepanjang tempoh pembesaran di kalangan
kanak-kanak adalah penting dalam pembangunan tingkah laku dan daya intelek.
PENGURUSAN DAN PERLAKSANAAN RMT
Pelaksanaan pengurusan RMT di
sekolah perlu dilaksanakan dengan mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan
oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Aspek pelaksanaan pengurusan yang meliputi
aspek pemilihan murid hingga kepada penyediaan makanan perlu menjadi keutamaan
dalam pengurusan RMT. Pengurusan RMT perlu dikendalikan seiring dengan
keperluan pendidikan yang memberikan penekanan kepada aspek kepentingan
pengambilan makanan. Oleh itu, ahli jawatankuasa RMT yang dilantik di sekolah
perlu mempunyai kesediaan dan maklumat yang cukup dalam mengendalikan RMT
terutama dari aspek mendidik murid-murid tentang pemakanan yang seimbang,
kesihatan dan adab sopan yang sempurna.
Keutamaan pelaksanaan program
Rancangan Makanan Tambahan di sekolah, menitikberatkan pendidikan amalan
pemakanan yang seimbang. Amalan pemakanan yang seimbang membekalkan kesemua
nutrien yang diperlukan pada kadar yang betul (NCCFN, 2005). Amalan ini boleh
dilakukan dalam pelbagai cara, namun demikian ia harus mengandungi amaun
karbohidrat, lemak, protin, vitamin, mineral, serat dan air yang mencukupi
(NCCFN, 2005). Jadual 2.1 menunjukkan secara ringkas senarai nutrien dan
fungsinya.
Makanan mengandungi tenaga, zat
makanan (nutrien) dan komponen-komponen lain yang memberi kesan kepada
kesihatan. Tenaga dan zat makanan yang penting sebab badan tidak dapat
mengeluarkan sendiri dan mesti diambil dari makanan. Terdapat lebih 40 zat
makanan yang dikumpul dalam enam jenis zat makanan utama iaitu karbohidrat,
lemak, protein, vitamin, garam galian dan air.
Karbohidrat, lemak dan protein
adalah zat yang membekal tenaga, sebab mereka terdiri dari bahan kimia dikenali
sebagai bahan organik yang mengandungi karbon dan boleh membakar. Protein,
garam galian dan air adalah sebahagian dari komposisi tisu badan dan sangat
penting untuk membina dan membaikpulih sel dan tisu. Vitamin adalah bahan dari
pelbagai jenis organik terdapat dalam kandungan sedikit dalam makanan, tetapi
amat penting untuk pembesaran dan kesihatan. Fungsi utama vitamin ialah
mengawal proses badan seperti proses metabolisma, fungsi urat dan otot dan kesihatan
tisu. Air adalah bahan pengawal, membawa bahan-bahan dalam bentuk cairan dalam
jus pencernaan (penghadaman, darah dan tisu, membantu mengawal suhu badan. perkumuhan,
pengaliran darah, dan lain-lain. Makanan juga mengandungi serat (fibre) berfungsi
dengan air bagi menjaga proses pembuangan, membersih usus dan mengelak dari
sembelit.
Walaupun setiap nutrien berfungsi
secara spesifik dalam badan, gabungan kesemua nutrien adalah perlu untuk
penjagaan kesihatan. Kandungan nutrien juga berbeza dalam makanan dan tiada
satu-satu makanan pun mengandungi semua nutrien yang diperlu, kecuali susu ibu
yang lengkap untuk bayi baru lahir hingga berumur 6 bulan.
PROGRAM RMT DI SEKOLAH RENDAH KEBANGSAAN
PEKAN RANAU
Organisasi Pentadbiran RMT Sekolah
Rancangan
Makanan Tambahan merupakan Bantuan
Persekolahan yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, mampu
memenuhi matlamat dalam memastikan semua sekolah dan murid mempunyai peluang
dan keupayaan yang sama untuk mencapai kecemerlangan dalam pelajaran dan
aktiviti kokurikulum.
Keprihatinan KPM untuk merapatkan
jurang pendidikan yang wujud merupakan satu agenda utama dalam meningkatkan
kecemerlangan pendidikan selaras dengan aspirasi Pelan Induk Pembangunan
Pendidikan (PIPP) 2006-2010. Dalam hal ini, jurang pendidikan berupaya
dirapatkan melalui pengurangan kadar keciciran di kalangan murid miskin, murid
pedalaman, murid berkeperluan khas dan kumpulan minoriti. Sehubungan itu, usaha
menambah baik sistem pengagihan Bantuan Persekolahan seperti Program Rancangan
Makanan Tambahan ini kepada golongan tersebut sentiasa menjadi keutamaan Kementerian
Pelajaran Malaysia.
Sekolah Rendah Kebangsaan Pekan
Ranau ditadbir oleh Puan Hajjah Jenong Binti Latun sebagai Guru Besar sekolah, Puan
Adzillah Abdullah sebagai Penolong Kanan 1, Puan Anna Goddos sebagai Penolong
Kanan Hal Ehwal Murid, Encik Paul Gambisir sebagai Penolong Kanan Kokurikulum
dan Puan Rosnie Abie sebagai Penyelia Petang.
Pentadbiran Rancangan Makanan
Tambahan di Sekolah Rendah Kebangsaan Pekan Ranau, dikendalikan di bawah bidang
kuasa Penolong Kanan 2 Hal Ehwal Murid. Antara objektif RMT di sekolah ini
ialah;
- 1. Untuk memberi makanan tambahan kepada murid-murid sekolah rendah, terutama dari luar bandar dan dari golongan berpendapatan rendah, secara imbuhan dan buat sementara waktu, untuk memperbaiki keadaan kesihatan sebagai satu usaha yang selaras dengan Dasar Pembangunan Negara.
- 2. Untuk memberi makanan tambahan yang berzat dan seimbang kepada murid-murid yang berkenaan untuk membantu mereka mengatasi masalah dari segi pertumbuhan badan dan kekurangan tenaga.
- 3. Untuk menyelenggarakan pendidikan kesihatan dan pemakanan secara langsung dan secara tidak langsung.
- 4. Untuk mengendalikan tabiat sopan santun, disiplin, timbang rasa serta amalan yang diingini berkaitan dengan kebersihan diri, kebersihan makanan dan kebersihan alam sekitar.
- 5. Untuk menggalakkan penglibatan dan penyertaan masyarakat dalam usaha-usaha sekolah mengelolakan RMT.
Peranan
Guru Besar Dan Guru
- 1. Memilih dan mengedarkan senarai murid yang layak menerima RMT mengikut kriteria-kriteria yang ditetapkan oleh KPM.
- 2. Merekodkan penerimaan makanan oleh murid-murid di hari-hari berkenaan.
- 3. Mengawas murid ketika menikmati makanan sambil menunjuk ajar akan budaya makan yang sesuai sambil menyerapkan Pendidikan Kesihatan dan Pemakanan secara tidak formal.
- 4. Mengikut pertumbuhan fizikal murid seperti mengukur berat dan tinggi mereka sekurang-kurangnya di awal dan akhir tahun.
- 5. Mengawas pengurusan penghidangan makanan.
- 6. Memastikan rekod penerimaan perbelanjaan peruntukan RMT disimpan secara kemaskini oleh pihak sekolah.
Sekolah Rendah Kebangsaan Pekan
Ranau, mempunyai sejumlah 540 pelajar keseluruhan. Daripada jumlah tersebut,
231 adalah pelajar lelaki dan 309 pelajar perempuan. Kesemua pelajar adalah
bumiputera tempatan. Sejumlah 64 orang murid sekolah ini daripada “golongan
termiskin” (keluarga yang berpendapatan kurang RM400.00 sebulan atau RM80.00
per kapita) menerima bantuan ini secara makanan tambahan dan minuman bagi
tempoh 190 hari mulai hari pertama persekolahan pada setiap tahun. Kadar
bantuan setiap murid adalah RM1.35 sehari. Kadar ini adalah untuk sekolah di
negeri Sabah dan Sarawak sahaja dan berbeza dengan sekolah di negeri-negeri di
Semenanjung, iaitu RM1.20 sehari.
Sumber Kewangan
Program RMT
Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan
Malaysia (MAMPU), Jabatan Perdana Menteri, bertanggungjawab melaksanakan kajian
tentang penyaluran peruntukan RMT kepada sekolah. Hasil kajian yang dikeluarkan
pada bulan Jun 2002 telah melaporkan bahawa penyaluran peruntukan oleh JPN
kepada sekolah adalah terlalu lewat kerana sekolah perlu membuat tuntutan
sebelum bantuan RMT diberikan. MAMPU mengesyorkan bahawa penyaluran bantuan RMT
itu hendaklah dibuat terus kepada sekolah berasaskan kepada rekod jumlah murid
yang layak pada tahun semasa, tanpa tuntutan daripada sekolah. Dengan cara ini
program RMT boleh dimulakan lebih awal dan pada hari pertama persekolahan.
Bagi melaksanakan syor yang dikeluarkan oleh pihak MAMPU
prosedur pembayaran bantuan RMT telah diseragamkan dan penyelenggaraan program
RMT hendaklah diawasi oleh Penyelia Kesihatan di JPN. Prosedur pembayaran yang
ditetapkan adalah seperti
berikut:
- 1. Jumlah murid yang sedang menerima bantuan RMT pada 1 Oktober tahun semasa di setiap sekolah rendah akan menjadi asas perkiraan untuk membayar bantuan RMT bagi tahun 2003.
- 2. Bagi tahun-tahun berikutnya, perkiraan jumlah penerima bantuan hendaklah dikemaskini dengan mengambil kira kemasukan murid baru ke tahun satu dan jumlah murid tahun enam yang tamat sekolah, berserta dengan pertambahan murid bagi sekolah-sekolah yang baru dibuka.
- 3. Kod dan nama sekolah berserta dengan jumlah penerima bantuan hendaklah dikemukakan oleh Penyelia Kesihatan dengan menggunakan Format A kepada Unit Pengurusan Kewangan di JPN sebelum 30 November untuk bayaran secara berkomputer melalui sistem e-PCG terus kepada akaun kerajaan sekolah-sekolah yang terlibat. Bagi negeri Sabah dan Sarawak pembayaran hendaklah dibuat secara waran peruntukan kepada Pejabat Pendidikan Daerah negeri masing-masing.
- 4. Penyelia Kesihatan di JPN hendaklah menyampaikan rekod pengagihan peruntukan RMT di sekolah sehingga 31hb. Januari tahun berkenaan kepada Bahagian Sekolah. Bahagian Sekolah pula akan menyediakan laporan pengagihan mengikut negeri kepada Bahagian Kewangan.
- Permohonan RMT dikemukakan oleh sekolah kepada JPN/ PPG/ PPD berdasarkan Buku Panduan RMT di sekolah tahun 2002.
- Keperluan peruntukan RMT hendaklah dikemukakan oleh JPN kepada Bahagian Kewangan sebelum 30 November tahun sebelumnya.
- Agihan pertama 80% disalurkan oleh Bahagian Kewangan kepada JPN pada bulan Januari. JPN mengagihkan peruntukan RMT terus ke sekolah yang melaksanakan sistem geran dalam tempoh 2 minggu selepas waran diterima. Sekolah mengakaunkan di bawah lajur pelbagai dalam Buku Tunai Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) dan menyelenggara Akaun Subsidiari RMT.
- Sekolah yang belum melaksanakan sistem geran, JPN mengagihkan peruntukan RMT ke PPG/ PPD/ PPDk dalam tempoh 2 minggu selepas geran diterima. PPG/ PPD/ PPDk hendaklah mengakaunkan di bawah lajur RMT dalam Buku Tunai Akaun Khas PPG/ PPD/ PPDk.
- Peruntukan yang diagihkan hanya boleh digunakan untuk bayaran kepada pengusaha/ pembekal makanan RMT sahaja.
Pemilihan
Peserta RMT
RMT
adalah salah satu program yang diselaraskan oleh Kementerian Pendidikan
Malaysia dalam membantu para pelajar yang berada dalam kategori miskin atau
miskin tegar. Antara Kriteria kelayakan bantuan RMT adalah seperti berikut:
- 1. Murid warganegara Malaysia dari Darjah 1 hingga Darjah 6 bersekolah di semua Sekolah Kerajaan dan Sekolah Bantuan Kerajaan;dan
- 2. Ketua Isi Rumah (KIR) yang berdaftar dengan Bank Data Kemiskinan Nasional (eKASIH) yang dibangunkan oleh Unit Penyelarasan Perlaksanaan (ICC), Jabatan Perdana Menteri dan disahkan sebagai ketegori miskin atau miskin tegar sahaja.
- 3. Murid yang menunjukkan tanda-tanda salah pemakanan (dipilih oleh Pasukan Perkhidmatan Kesihatan Sekolah dan/atau guru darjah dan selaraskan oleh satu Jawatankuasa Khas di peringkat sekolah).
- 4. Murid daripada keluarga yang berpendapatan rendah dan keahliannya besar.
- 5. Murid yang rumahnya jauh dari sekolah.
Penyaluran
bantuan RMT diberi kepada murid yang KIR tersenarai dalam data eKASIH. Bagi KIR
yang belum berdaftar dengan sistem eKASIH, mereka boleh membuat permohonan
melalui laman web http://www.ekasih.gov.my/ Pihak JPN/PPD/Sekolah boleh
membantu mendaftar murid di dalam sisitem eKASIH.
Jawatankuasa
RMT sekolah hendaklah bertanggungjawab memantau perlaksanaan RMT setiap hari
dan hendaklah memastikan pelaksanaan RMT mengikut garis panduan RMT dan
peraturan yang ditetapkan. Pihak JPN dan PPD akan melakasanakan pemantauan bagi
memastikan perlaksanaan RMT adalah mengikut garis panduan RMT dan peraturan
yang ditetapkan.
Pemilihan Tender RMT
Di bawah
bidang tugas Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, satu jawatankuasa RMT sekolah,
biasanya akan membuat pilihan terhadap pengusaha RMT dari kalangan pengusaha
kantin sekolah apabila menepati syarat-syarat perjanjian yang dikemukakan oleh
kerajaan. Pemilihan tender RMT diputuskan berdasarkan kelayakan dan
mempersetujui syarat-syarat seperti berikut;
- 1. Jawatankuasa RMT Sekolah bersetuju memberikan hak kepada Pengusaha Kantin berkuatkuasa dari 04.01.2010 sehingga 05.07.2010 dengan kadar RM 1.80 bagi seorang murid.
- 2. Pengusaha RMT dengan ini bersetuju untuk menyediakan makanan dengan mengikut kadar yang disebutkan pada no.1.
- 3. Pengusaha bersetuju menuntut bayaran daripada Jawatankuasa RMT Sekolah setiap bulan setelah peruntukan diperolehi daripada Kementerian Pelajaran Malaysia.
- 4. Peralatan dapur, alat memasak dan alatan menghidang makanan adalah ditanggung sepenuhnya oleh Pengusaha RMT.
- 5. Keselamatan peralatan dan bahan-bahan yang digunakan adalah di bawah tanggungjawab Pengusaha RMT dan Jawatankuasa RMT Sekolah tidak bertanggungjawab di atas sebarang kerosakan dan kecurian peralatan dan bahan-bahan tersebut atau kemalangan akibat daripada penggunaannya.
- 6. Kualiti dan kuantiti makanan hendaklah mengikut ketetapan menu seperti dalam Buku Panduan Rancangan Makanan Tambahan Di Sekolah.
- 7. Pengusaha RMT bersetuju tidak akan meminda mana-mana menu kecuali setelah mendapat kebenaran bertulis daripada Jawatankuasa RMT Sekolah.
- 8. Makanan hendaklah disediakan pada waktu yang sesuai agar ianya dapat dihidangkan pada waktu rehat sesi persekolahan pagi dan petang.
- 9. Kebersihan tempat memasak serta peralatan, tempat menghidang dan bekas-bekas makanan hendaklah sentiasa dijaga dan diutamakan seperti yang terdapat dalam Buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah Keluaran 2008 dan Pekeliling Iktisas 2/1983.
- 10. Pengusaha RMT dan pembantu-pembantunya hendaklah dalam keadaan sihat dan sentiasa menjaga kebersihan diri dan pakaiannya.
- 11. Pengusaha RMT dan pembantu-pembantunya mestilah mendapat suntikan daripada Jabatan Kesihatan.
Pembayaran
Penyedia Makanan
Berdasarkan kandungan syarat-syarat perjanjian tender
penyediaan RMT sekolah, Pengusaha RMT hendaklah mengemukakan tuntutan bayaran
setiap bulan dan Jawatankuasa RMT Sekolah bertanggungjawab
untuk membuat pembayaran tersebut, setelah peruntukan daripada Kementerian
Pelajaran diperolehi.
Pengagihan
Makanan Kepada Peserta
Tahun 2010 Kadar RMT adalah RM1.80 sehari bagi setiap
murid di Negeri Semenanjung Malaysia dan RM2.05 bagi setiap murid di Negeri
Sarawak, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan. Tempoh perlaksanaan RMT ialah
190 hari setahun.
Pengagihan makanan kepada peserta
RMT, hendaklah dilakukan oleh Pengusaha RMT sendiri dengan dibantu oleh
guru-guru bertugas. Pengagihan dilakukan di kantin sekolah. Kantin sekolah telah
menyediakan ruang khas untuk pengagihan makanan ini kepada peserta RMT. Ini
bertujuan untuk memudahkan pemantauan pengagihan ini, supaya semua murid yang
terlibat dapat menikmatinya tanpa berlaku keciciran.
Pemilihan
Pekerja-Pekerja Yang Terlibat RMT
Proses
pemilihan pekerja-pekerja yang terlibat
dengan program RMT, hendaklah dari kalangan guru-guru sekolah, pekerja-pekerja
sekolah, ibu bapa dan guru-guru, pasukan-pasukan daripada badan sukarela, pekerja
upahan dan pihak kontrak (kantin sekolah dan lain-lain). Bagi pihak pengusaha
RMT, syarat mengambil pekerja dalam membantu penyediaan bahan makanan mestilah
memenuhi syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, iaitu
Pengusaha RMT dan pembantu-pembantunya hendaklah dalam keadaan sihat dan
sentiasa menjaga kebersihan diri dan pakaiannya serta mendapat suntikan
daripada Jabatan Kesihatan.
Pemilihan Bahan-Bahan Mentah
Pengusaha RMT yang dilantik, perlu membuat pemilihan
bahan-bahan mentah yang digunakan dalam masakan penyediaan makanan RMT dan
perlu menepati kualiti yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dan
dipantau pelaksanaannya oleh Jawatankuasa RMT sekolah. Untuk mendapatkan
bahan-bahan mentah, Pengusaha RMT, haruslah mengambilkira makanan yang berkhasiat
dan perlu berasaskan pemilihan makanan pelbagai berasaskan piramid makanan
iaitu daripada 5 kumpulan utama makanan, iaitu Bijirin, Sayur-sayuran dan buah-buahan,
Daging, Susu atau hasil tenusu dan Lemak dan gula.
Kandungan nutrien dalam makanan juga
sangat penting bagi proses dalam badan yang bertujuan untuk metabolisme tenaga,
pertumbuhan otot, pembentukan darah, pembentukan tulang dan perkembangan otak.
Oleh yang demikian, pemilihan bahan-bahan mentah untuk penyediaan makanan dalam
program RMT perlu mengambil kira semua keperluan ini.
Menu Makanan RMT
Bahagian Sekolah telah menyediakan
senarai menu dalam Program Makanan Tambahan dan sekolah-sekolah dibenarkan
mengambilkira kemampuan dan kesesuaian dengan keadaan tempatan bagi menyediakan
makanan bagi murid-murid yang terlibat. Bagi sekolah rendah kebangsaan Pekan
Ranau, menu makanan disediakan mengikut 2 minggu pusingan. Ini bermaksud, menu
makanan yang disediakan setiap hari pada minggu pertama, berlainan dengan menu
pada minggu kedua. Seterusnya, minggu berikutnya berulang seperti minggu
pertama dan kedua. Berikut adalah menu yang disediakan oleh Pengusaha RMT
dengan kelulusan Ahli jawatankuasa RMT sekolah rendah kebangsaan Pekan Ranau;
MINGGU
PERTAMA
|
|
HARI
|
MENU
|
ISNIN
|
NASI
LEMAK, AIR SOYA, JAMBU BATU
|
SELASA
|
BIHUN
GORENG, MINUMAN BERMALTA/MILO, LIMAU
|
RABU
|
NASI
GORENG, AIR SOYA, PISANG EMAS
|
KHAMIS
|
MEE
GORENG, MINUMAN BERCOKLAT, EPAL MERAH
|
JUMAAT
|
ROTI
CANAI, MINUMAN BERMALTA, AIR OREN
|
MINGGU
KEDUA
|
|
ISNIN
|
NASI
PAPRIK / NASI LEMAK, AIR SOYA, JAMBU BATU
|
SELASA
|
KOEY
TEOW GORENG,
MINUMAN
BERMALTA/MILO, TEMBIKAI
|
RABU
|
NASI
BERLAUK, AIR SOYA, PISANG EMAS/ BELIMBING
|
KHAMIS
|
MEE
GORENG BASAH, MINUMAN BERCOKLAT/MILO
EPAL
MERAH
|
JUMAAT
|
ROTI
SARDIN, MILO, OREN
|
Penyediaan
makanan RMT
Pihak Pengusaha RMT yang dilantik
oleh sekolah, mestilah mematuhi semua syarat-syarat penyediaan makanan yang
ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dengan dipantau oleh Ahli
Jawatankuasa RMT Sekolah. Dalam menyediakan makanan RMT, pengusaha RMT
mestilah;
1.
Memastikan kebersihan dalam proses penyediaan
dan pengendalian pemberian makanan, mementingkan kebersihan makanan dan
mengawasi segala peraturan kebersihan terutama sekali semasa menyediakan dan
menghidangkan makanan kepada peserta RMT untuk mengelak keracunan makanan dan
penyakit-penyakit berjangkit.
2.
Pilih makanan yang rendah lemak dan kurang
manis. Elakkan pengambilan kolesterol secara berlebihan.
3.
Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan
kerana makanan ini kurang mengandungi lemak, mempunyai serat dan membekalkan
vitamin dan zat-zat yang sangat penting untuk kesihatan dan mencegah penyakit
kanser ataupun penyakit kronik
4.
Gunakan sedikit sahaja garam di dalam masakan
dan elakkan pengunaan MSG (Monosodium Glutamate).
Bagi menyelaraskan dan menyeragamkan urusan pembelian,
penyediaan dan pengendalian pemberian makanan RMT, pihak yang terlibat secara
langsung dalam program RMT ini dikehendaki mengikuti garis panduan pemakanan
yang disediakan, di samping menguatkuasakan dan memantau pelaksanaannya. Pegawai
Jabatan hendaklah mengawasi pelaksanaan pengendalian dan pemberian makanan
kepada murid-murid sekolah yang terlibat dalam program RMT ini secara rapi untuk
memastikan pelajar berkenaan memperolehi makanan seimbang yang diperlukan.
DAPATAN KAJIAN
Sokongan
sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang akan memberi pengetahuan kepada
pelajar tentang pemakanan yang sihat kepada pelajar, seterusnya pengetahuan
akan mencetuskan kesedaran yang membawa kepada pemilihan makanan yang seimbang,
dan pengambilan makanan yang seimbang secara konsisten akan membantu
meningkatkan daya penumpuan pelajar. Sokongan sekolah terhadap pemakanan dan
nutrisi seimbang pula merujuk kepada sumber makanan yang disediakan oleh pihak
sekolah kepada para pelajar. Sokongan sekolah juga dilakukan penglibatan bersama-sama
ibubapa penjaga pelajar dalam penyediaan sarapan, makanan semasa rehat serta
makan tengahari (UNESCO, 2004; Havaz et al., 1995; Bowker et al., 1999; Christie,
2005; Jacobson, 2005; NASBE, 2000; Stroper, 2003; Tesler, 2003; Delisle, 2005).
Faktor-faktor yang mempengaruhi
pemilihan makanan merujuk kepada pengaruh dari individu, organisasi,
sosio-ekonomi dan biologi. Kesedaran dan pengetahuan pelajar akan diet seimbang
merujuk kepada pengetahuan sedia ada pelajar berkaitan amalan pemakanan yang
sihat dan sejauh mana mereka mengaplikasikannya (UNESCO, 2004; Stroper, 2003;
Pelto et al., 2004; McBean, 1999; Ziegler et al. 1999; Cook-Cottone dan, Keca
2005; Tesler, 2005; Kurtzweil, 1995). Konsistensi pengambilan makanan oleh
pelajar melihat kepada kekerapan pengambilan makanan dan pengambilan makanan mengikut
waktu yang ditetapkan.
Amalan pemakanan telah dikenalpasti
dapat memberi pengaruh ke atas daya penumpuan pelajar semasa proses pengajaran
dan pembelajaran kerana pemakanan memberi kesan ke atas fizikal, dan mental
pelajar. Tambahan lagi apabila pelajar dapat menumpukan perhatian di dalam
kelas, tahap kefahaman mereka akan meningkat dan ini akan memberi kesan
peningkatan prestasi mereka dalam pelajaran. Dalam hal ini, tumpuan kajian
berkisar kepada sejauh manakah sokongan sekolah terhadap pemakanan yang sihat,
faktor-faktor yang paling mempengaruhi pemilihan makanan pelajar, kesedaran dan
pengetahuan pelajar akan diet seimbang dan adakah konsistensi pengambilan
makanan oleh pelajar mempengaruhi daya penumpuan pelajar di dalam kelas.
Dalam kajian ini, seramai 15 orang
pelajar daripada jumlah keseluruhan pelajar yang terpilih dalam program
Rancangan Makanan Tambahan di sekolah rendah kebangsaan Pekan Ranau, diambil
sebagai sampel kajian. Analisis kajian yang dibuat, adalah berdasarkan kepada
pencapaian prestasi pelajar tersebut dalam ujian mata pelajaran Sains yang
diberikan pada awal tahun (Ujian 1) sebagai andaian prestasi sebelum
pengambilan makanan dalam program RMT dan ujian pertengahan tahun (Ujian 2)
untuk menguji keberkesanan pemakanan dalam program RMT. Responden di kalangan
pelajar yang dipilih, mempunyai seramai 10 orang pelajar lelaki dan 5 pelajar
perempuan.
1.
Profil
Responden Kajian
1.1
Taraf sosio ekonomi
Pekerjaan Ibu Bapa
|
Kekerapan
|
Peratus
|
Petani
|
8
|
53.3%
|
Peniaga
Gerai
|
4
|
26.7%
|
Pemandu
Lori
|
3
|
20%
|
Jumlah
|
15
|
100%
|
Kebanyakan ibu bapa responden
bekerja sebagai petani. Berdasarkan analisa yang diperolehi daripada dapatan
kajian seperti yang ditunjukkan dalam jadual di atas, responden yang mempunyai
ibu bapa yang bekerja sebagai petani adalah sebanyak 8 orang, mewakili 53.3%.
Sebanyak 4 orang responden yang ibu bapa mereka bekerja sebagai peniaga di
pasar-pasar dengan mewakili 26.7% dan selebihnya 3 orang responden yang ibu
bapa mereka bekerja sebagai pemandu lori dengan mewakili 20% daripada jumlah
keseluruhan bilangan responden yang dikaji.
1.2
Kawasan tempat tinggal
Jauh Dari Sekolah
|
Kekerapan
|
Peratus
|
1
– 5 KM
|
2
|
13.3%
|
5
– 10 KM
|
4
|
26.7%
|
10
– 15 KM
|
9
|
60%
|
Jumlah
|
15
|
100%
|
Hampir semua responden tinggal jauh
dari sekolah dan datang ke sekolah hanya berjalan kaki. Berdasarkan analisa
yang diperolehi daripada dapatan kajian seperti yang ditunjukkan dalam jadual
di atas, responden yang tinggal sejauh 10 hingga 15 kilometer dari sekolah,
seramai 9 orang dengan mewakil 60%, 4 orang tinggal sejauh 5 – 10 kilometer
dengan 26.7% dan selebihnya hanya 2 orang yang tinggal sejauh 1 – 5 kilometer
dari sekolah dengan mewakili 13.3%.
1.3
Taraf pendidikan ibu bapa
Taraf Pendidikan Ibu Bapa
|
Kekerapan
|
Peratus
|
Tidak
Pernah Bersekolah
|
4
|
10%
|
Darjah
5
|
5
|
30%
|
SRP
|
6
|
60%
|
Jumlah
|
15
|
100%
|
Ibu bapa responden tergolong dalam
kategori kurang mendapat pendidikan yang sewajarnya. Ini mungkin kerana taraf
kemiskinan yang mereka hadapi, kemungkinan hal ini berlaku. Sebanyak 6 orang pelajar
yang mempunyai ibu bapa yang hanya mendapat pendidikan hingga ke tahap SRP,
mewakili 60%, 3 orang pelajar yang mempunyai ibu bapa yang mendapat pendidikan
peringkatdarjah 5, mewakili 30% dan hanya 1 orang pelajar yang mempunyai ibu
bapa yang tidak mendapat pendidikan langsung dengan mewakili 10%.
1.4
Bilangan
adik-beradik
Bilangan Adik-Beradik
|
Kekerapan
|
Peratus
|
2
- 4
|
8
|
53.3%
|
5
- 7
|
6
|
40%
|
8
- 10
|
1
|
6.7%
|
Jumlah
|
10
|
100%
|
Latar belakang keluarga responden,
kebanyakannya mempunyai bilangan adik-beradik 2 hingga 4 orang, iaitu seramai 8
orang dengan mewakili 53.3%, bilangan adik-beradik 5 hingga 7 orang ialah seramai 6 orang
responden dengan mewakili40% dan selebihnya hanya seorang responden yang
mempunyai bilangan adik-beradik 8 – 10 orang dan mewakili 6.7%.
2.
Analisa
Pencapaian Ujian Oleh Responden Yang Mengikuti Program Rancangan Makanan
Tambahan
BIL.
|
Pelajar
|
UJIAN 1 ( % )
|
UJIAN 2 ( % )
|
01.
|
Pelajar 1
|
20
|
41
|
02.
|
Pelajar 2
|
21
|
40
|
03.
|
Pelajar 3
|
19
|
36
|
04.
|
Pelajar 4
|
23
|
45
|
05.
|
Pelajar 5
|
15
|
37
|
06.
|
Pelajar 6
|
17
|
29
|
07.
|
Pelajar 7
|
31
|
49
|
08.
|
Pelajar 8
|
29
|
34
|
09.
|
Pelajar 9
|
26
|
37
|
10.
|
Pelajar 10
|
34
|
56
|
11.
|
Pelajar 11
|
30
|
52
|
12.
|
Pelajar 12
|
27
|
53
|
13.
|
Pelajar 13
|
25
|
40
|
14.
|
Pelajar 14
|
36
|
51
|
15.
|
Pelajar 15
|
38
|
57
|
Perlaksanaan ujian telah diadakan
sebanyak 2 kali iaitu ujian 1 yang diadakan awal tahun dan ujian 2 yang telah
diadakan pada pertengahan tahun. Berdasarkan kepada analisis keputusan yang
dapat dilihat di dalam jadual di atas, terdapat peningkatan yang ketara di
kalangan pelajar yang dipilih. Dalam kajian yang dilaksanakan, ia tidak
melibatkan bagaimana kaedah pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan. Tumpuan
diberikan hanya kepada kesan pemakanan melalui program RMT. Pengkaji percaya,
pengagihan dan pengambilan makanan yang seimbang oleh responden melalui program
Rancangan Makanan Tambahan yang dilaksanakan di sekolah, mampu memberi sokongan
dalam peningkatan keupayaan minda pelajar.
Amalan pemakanan yang sihat membawa
kepada pelbagai kebaikan. Rosso (1999) menyatakan bahawa peningkatan nutrisi
dan kesihatan boleh membawa kepada pencapaian akademik yang lebih baik,
pengurangan pengulangan gred dan pengurangan kadar berhenti sekolah. Demikian
juga, Whitman (2000) menyatakan bahawa kesihatan dan nutrisi adalah penyumbang
utama kepada pelajar dalam proses pembelajaran.
Sementara itu, Stroper (2003).
Menyatakan bahawa pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi
kandungan serat dan vitamin adalah amat penting bagi manusia. Beliau mendapati
bahawa remaja perlu mengambil lebih buah-buahan dan sayur-sayuran dan
peningkatan kepekaan remaja dipengaruhi oleh amalan pemakanan mereka. Menurut
Govindji et al. (2002), buah-buahan dan sayur-sayuran telah dibuktikan
menunjukkan kesan positif dalam meningkatkan daya ingatan dan penumpuan,
melalui dua ujian yang dijalankan di antara kumpulan manusia yang memakan
banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dengan kumpulan yang kurang memakan
sayur-sayuran dan buah-buahan, mereka yang memakan lebih sayur-sayuran dan
buah-buahan menunjukkan daya ingatan dan penumpuan yang lebih baik.
KEBERKESANAN PROGRAM RANCANGAN MAKANAN
TAMBAHAN
Terdapat
pelbagai kepentingan amalan pemakanan yang sihat. Diantaranya ialah, memberi faedah kepada pencapaian dan
pembelajaran pelajar seperti penumpuan di dalam kelas dan peningkatan daya
kefahaman dan ingatan mereka (Govindji et al., 2002) Selain itu, menurut Blades
(2001), pemakanan mempengaruhi fizikal dan penampilan seseorang. Menurut Rahman
(1999) pula, pemakanan memberi kesan kepada kesihatan seseorang.
Amalan pemakanan manusia dipengaruhi
oleh beberapa faktor. Menurut Kelly-Plate dan Eubanks (2000), di antara
faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan ialah keluarga dan budaya,
rakan-rakan, kepercayaan agama, emosi, kawasan geografi, pengiklanan serta
nilai dan gaya hidup. Kajian Hoolihan (2003) mengenai pemilihan makanan
individu pula mendapati bahawa faktor-faktor yang mempengaruhi keperluan
nutrien termasuklah umur, jantina, tahap aktiviti, bangsa dan etnik, cara hidup,
persekitaran, sejarah keluarga dan pemendapan penyakit genetik. McBean (1999) turut
menyatakan faktor lain yang mempengaruhi amalan pemakanan termasuklah faktor genetik
dan persekitaran. Sementara itu Blades (2001) mendapati bahawa selain daripada
pengaruh oleh individu dan organisasi, pemilihan makanan turut dipengaruhi oleh
organoleptik, sosio-budaya dan faktor biologi. Manakala Delisle (2005) pula melaporkan
bahawa budaya, rakan sebaya dan keluarga mampu mempengaruhi tabiat pemakanan
pelajar dan beliau turut menyatakan bahawa apabila tiada halangan dari segi ekonomi
dan keselamatan makanan, pemilihan makanan ditentukan oleh faktor-faktor psikososial.
Program Rancangan Makanan Tambahan mampu
memenuhi matlamat dalam memastikan semua sekolah dan murid mempunyai peluang
dan keupayaan yang sama untuk mencapai kecemerlangan dalam pelajaran dan
aktiviti kokurikulum. Pihak sekolah boleh memainkan peranan ketika melaksanakan
program RMT ini untuk memupuk amalan pemakanan yang sihat di kalangan
pelajarnya dengan mengintegrasikannya di dalam kurikulum pengajaran. Sokongan
pengajaran berkaitan amalan pemakanan boleh dilakukan dari sudut berbeza dan
kreatif agar dapat meransang minat pelajar.
Contohnya, Stroper (2003) melaporkan
tentang suatu kelas dinamakan ‘Cookshop’ iaitu kelas yang direka oleh ‘New York
Community Food Resource Center’ untuk membantu pelajar bersama-sama guru mereka
memasak pelbagai jenis masakan yang diperolehi dari hasil tanamam mereka di
sekolah. Stroper (2003) turut menyatakan bahawa masakan yang dimasak bersama
guru mereka kemudiannya dijual di kantin dan kafeteria sekolah. Melalui
penilaian yang dilakukan ke atas tindakan tersebut menunjukkan perubahan
pemakanan pelajar meningkat dengan mendadak terhadap makanan yang dahulunya
hanya dipelajari di dalam kelas. Sokongan melalui kurikulum turut dinyatakan
oleh NASBE (2002), iaitu pendidikan kesihatan perlu diintegrasikan ke dalam
bidang mata pelajaran sedalam mungkin dan teknik pengajaran ‘cross-teaching’ dijalankan
sebagai pelengkap dan bukannya sebagai pengganti kepada program pendidikan
kesihatan komprehensif.
Lazimnya manusia berminat untuk
menyediakan dan memakan makanan yang enak dan mudah disediakan, maka mengikut
laporan Havas et al. (1995), pembentukan satu kurikulum yang dinamakan
kurikulum pendidikan nutrisi sekolah dapat meningkatkan rasa minat pelajar
terhadap buah-buahan dan sayur-sayuran kerana dalam kurikulum ini, panduan
resepi yang diberikan akan meningkatkan kebolehan pelajar dalam menyediakan
hidangan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran yang cepat, selamat, mudah
dan enak.
Tabiat pemakanan yang tidak sihat
tidak mudah diubah, tetapi oleh kerana pelajar banyak menghabiskan masa mereka
di sekolah, maka perubahan boleh dilakukan oleh pihak sekolah. Melalui kajian
yang dijalankan oleh UNESCO (2004), di Amerika Syarikat mendapati bahawa kurikulum
pendidikan kesihatan yang komprehensif yang direkabentuk dan dilaksanakan di
sekolah dapat menghindarkan tabiat pemakanan yang tidak sihat di kalangan
pelajar.
PENUTUP
Kesihatan
yang baik merupakan nikmat yang tidak ternilai harganya. Ia turut memberi kesan terhadap potensi
pembelajaran dan pencapaian pelajar. Amalan pemakanan merupakan salah satu
faktor yang menyumbang kepada kecemerlangan pelajar. Untuk merealisasikan
amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar, pelbagai langkah perlu diambil
dan langkah-langkah tersebut memerlukan penglibatan pelbagai lapisan
masyarakat. Dapatan kajian menunjukkan bahawa faktor persekitaran memberikan pengaruh
yang besar terhadap pelajar. Pendekatan secara serius, efektif dan konsisten
perlu diambil oleh pihak sekolah dalam usaha memupuk amalan pemakanan yang
sihat di kalangan pelajar. Ini adalah sebagai penjana kepada kesihatan fizikal
dan mental pelajar bagi membantu mereka mencapai kejayaan yang cemerlang dalam
pelajaran. Secara tidak langsung amalan pemakanan yang sihat akan membentuk
pelajar menjadi warga yang cemerlang dalam kehidupan.
Perlaksanaan program Rancangan
Makanan Tambahan di sekolah, seharusnya tidak mengabaikan keutamaan pendidikan
pemakanan yang sempurna dan seimbang kerana ia sangat berguna untuk meningkatkan
amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar dan meningkatkan prestasi
pencapaian persekolahan mereka.
Melalui program RMT ini, peranan
pihak sekolah untuk menyediakan hidangan makanan yang lebih berkhasiat, sedap
dan menarik kepada para pelajar sangat dituntut. Sekolah perlu menyediakan
maklumat mengenai apakah pemakanan yang seimbang dan tempat di mana pelajar
boleh mendapatkan bantuan untuk mengetahui cara yang betul mengamalkan diet
seimbang. Selain itu, apabila ceramah berkaitan pemakanan yang sihat diadakan,
ia perlu disertakan dengan grafik-grafik, petikan video dan penerangan yang
jelas berkaitan apakah implikasi kepada tubuh badan manusia sekiranya tidak
mengamalkan pemakanan yang sihat. Ceramah dan peringatan perlu diberikan secara
konsisten untuk meningkatkan dan mengekalkan kepekaan pelajar untuk sentiasa
mengamalkan pengetahuan berkaitan pemakanan yang sihat.
RUJUKAN
1.
Zainab Tambi (2000). “Amalan Pemakanan Sihat”. Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak : Nota
2.
Taras H. H. & Datema, W. P., (2005). “Sleep and Student Performance at School”.
Journal of School Health. 75, 7. 248.
3.
Rahmah, M. A., (1999). “Rancangan Kesihatan Sekolah”. Buletin Kesihatan Masyarakat, 5,
90-91.
4.
Suhaime M (1985). Bahan-bahan Tambah didalam Makanan Snek Ekstruksi Tempatan dan
Penerimaannya oleh Murid-murid Sekolah Rendah. Tesis Ijazah Sarjanamuda
Sains Kepujian, Fakulti Sains Hayat, UKM.
5.
Kementerian Pendidikan Malaysia (1984). Usaha
Kementerian Pendidikan bagi meningkatkan taraf pemakanan murid-murid sekolah.
Prosiding Bengkel Amalan Makanan Murid-murid Sekolah Rendah.
6.
Kementerian Pendidikan Malaysia (1993). Rancangan Makanan Tambahan di sekolah.
Unit Kesihatan Sekolah, Bahagian Sekolah, Kementerian Pendidikan Malaysia.
7.
Jabatan Audit Negara (1990). Kajian khas
audit ke atas Rancangan Makanan Tambahan dan Program Susu Sekolah.
8.
WHO/UNICEF (1972). The Health Aspects of Food and Nutrition. (A manual for developing
countries in The Western Pacific Region of the WHO). Regional office for
The Western Pacific of The WHO, Manila and the regional office for East Asia
and Pakistan of UNICEF, Bangkok. ms 118 - 121.
pengiraan tuntutan harian RMT berdasarkan kehadiran harian murid layak atau jumlah layak keseluruhan????
ReplyDeleteContoh : Murid layak = 100
Murid Hadir = 95
soalan saya ialah adakah dibayar 100 org murid atau 95 org sahaja??
dibayar untuk 100 orang. Setiap peruntukan yang dikeluarkan, adalah untuk jumlah maksimum, mengikut senarai awal murid layak RMT.
Delete